The Cape skink is live-bearing and the female may take up to a week to birth her litter of offspring – often between 8 and 18 per brood. Each baby is born in a thin, membranous bag or ‘shell’ that it breaks out of within seconds. Newborns measure measure 5 to 7 cm.

The blesbok or blesbuck has a distinctive white face and forehead which inspired the name, because bles is the Afrikaans word for a blaze such as one might see on the forehead of a horse.

The Black-Backed Jackal is a wonderfully resourceful scavenger and cleans up all the offal and remains of dead animals when not dining on scrub hares, mongoose, mice, rats, lizards and snakes.

The Brown House Snake, is one of the most common and most useful snakes in South Africa. It is attracted to human dwellings where it feeds on rats, mice and lizards. They are not venomous and are completely harmless to humans. House snakes are powerful constrictors which rely on their muscle power to constrict prey.

Tortoises store water in a cloacal bursa or sack in the rear of the body for use when required. They will also excrete this water supply as a defence against predators [or humans!] and to dampen dry soil when digging holes in which to lay eggs. If you pick up a tortoise trying to survive in very dry conditions it may excrete its valuable water supply, resulting in the eventual death of the animal.

The Giant African Bullfrog is among the largest frogs, with males weighing up to 1.4 kg. It is an insatiable carnivore, eating insects, small rodents, reptiles, small birds, and other amphibians.

The Crinum lily is a large bulbous plant up to 1m high, which produces attractive grey green gracefully arching leaves during the summer months, and is often seen in the Crocodile River Reserve.

Pachycarpus schinzianus is also known as Creamcup or Bitterwortel, and is a rough-textured, erect perennial which grows between 0.3 and 0.6 m tall. Every spring it resprouts from an underground rootstock.

Baboons are omnivorous with the bulk of their diet including fruit, seeds, insects, bulbs and any small poor helpless bird or mammal that they can catch.

The Black-Collared Barbet or Lybius Torquatus is also known as the Rooikophoutkapper and is one of the most common barbets in Africa, occurring from the DRC to Kenya and southern Africa.